مزایای یادگیری موسیقی

تمام فواید قابل اندازه گیری نیستند

معمولا تحقیقات در مورد مزایای یادگیری موسیقی بر مواردی متمرکز بوده که قابلیت ارزیابی و مستند شدن دارند. اما موزیسین‌ها و استادان موسیقی هم فواید دست اولی را تجربه کرده‌اند که به راحتی قابل ارزیابی نیستند.

افزایش انضباط

موسیقی، بیش از هر وسیله‌ دیگری اهمیت انضباط را به شما آموزش می‌دهد. به مرور زمان و پس از گذشت سال‌ها، کمتر و کمتر پیش می‌آید که در اثر هیجانات و الهامات لحظه‌ای سراغ تمرین بروید. یعنی این نظم و انضباط را پیدا کرده‌اید که زمان مشخصی را به تمرین اختصاص دهید و به آن پایبند باشید؛ صرف نظر از اینکه در آن زمان مشخص چه احساسی ممکن است داشته باشید.

بر دراز مدت تمرکز کنید!

یکی از دستاوردهای گریز ناپذیر یادگیری ساز، این است که به ما یاد می‌دهد که دید بلند مدت داشته باشیم. وقتی که پیشرفت شما در یک ساز، با سال‌ها یادگیری یا هزاران ساعت تمرین سنجیده می‌شود، چندان منطقی به نظر نمی‌رسد  که در مورد آنچه که در کوتاه مدت اتفاق می‌افتد نگران باشید. حتی تجربه‌های به شدت دلسرد کننده هم با چنین دید بلند مدتی، به شکل دیگری بروز می‌کند. جمله‌ی “من این را افتضاح می‌نوازم.” تبدیل می‌شود به ” هنوز نمی‌توانم خوب بنوازم، اما مطمئن هستم که ظرف یکی دو سال آینده می‌توانم بنوازمش.”

اگر تازه شروع به یادگیری کرده باشید، ممکن است نا امید کننده به نظر بیاید؛ اما در حقیقت، وقتی پی ببرید که هیچ مانعی پیش‌ رویتان قرار ندارد که بتواند در مقابل سال‌ها تلاش پیگیرانه تاب بیاورد، آن وقت احساس قدرت بیشتری می‌کنید. و از آن‌جا که کارهای خیلی کمی هستند که ممکن است در کوتاه مدت به نتیجه برسند، هنرجوهایی که چنین رویکردی را به‌درستی درک کردند، در بیشتر مراحل زندگی می‌توانند به موفقیت دست پیدا کنند.

محکم به عزت نفس بچسب!

موقع آسیب و بیماری، اضافه کاری یا بیکاری، استرس و اندوه، پیدا کردن زمانی برای تمرین موسیقی، پیغام خیلی مهمی را در سرتاسر سیستم عصبی منتقل می‌کند: شما فردی هستید که برای تعهد‌هایتان ارزش قائلید. این مسائل ممکن است که شما را بلرزاند، اما نمی‌تواند شکستان بدهد. شاید به همین دلیل بود که موزیسین‌ها در تایتانیک، بی اعتنا به کشتی درحال غرق شدن همچنان به اجرای موسیقی ادامه می‌دادند.

چند نمونه از دستاوردهای تحقیقات

کاهش استرس

بین تمرین موسیقی و کاهش استرس ارتباط وجود دارد؛ به این معنی که هنرجوهای موسیقی، انعطاف‌ پذیری بیشتری برای رویارویی با سختی‌ها بدست می‌آورند. شواهد دیگری وجود دارد که نشان می‌دهد گوش دادن به موسیقی می‌تواند فشار خون را کاهش دهد. استرس، نیروی دردناکی است که می‌تواند هرکس را در هر شرایطی تحت تاثیر قرار دهد. استرس می‌تواند باعث از هم پاشیدن شخصیت اجتماعی و خانواده و کاهش طول عمر شود. بعضی افراد آنقدر خوش شانس هستند که به “واکسن استرس” دسترسی دارند؛ بعضی‌ها حتی نمی‌دانند که تمرین موسیقی، قدم زدن در پارک، حیوان خانگی محبوب یا زمانی که با خانواده صرف می‌کنند، از آن‌ها در برابر اثرات استرس محافظت می‌کند. درمورد شما، این مورد می‌تواند تمرین موسیقی‌تان باشد.

افزایش توانایی مغز

یکی از مزایای یادگیری موسیقی که طرفدارهای زیادی دارد این است که موسیقی باعث بهبود عملکرد مغز می‌شود. در مورد هنرجوهای کم سن و سال، بین فراگیری موسیقی و بهبود یادگیری، ارتباط وجود دارد؛ چنین فایده‌‌ی ذهنی‌ای درمورد کسانی که در سنین بازنشستگی هستند هم دیده شده است. سایر جنبه‌های تحقیقات، بر ارتباط احتمالی بین یادگیری موسیقی و IQ بالاتر و حافظه‌‌ی قوی‌‌تر متمرکز هستند. اگر چه این مزایا بر اساس رده‌‌ی سنی و تجاربِ فردی متغیر هستند، منطقی به نظر می‌رسد که اینطور نتیجه گیری کنیم که یادگیری موسیقی این قابلیت را دارد که قدرت ذهنی افراد را ارتقاع دهد.

به دلیل تعداد بالای مقالاتی که در رسانه‌ها از مزایای یادگیری موسیقی صحبت می‌کنند، آگاهی از این موضوع درحال افزایش است.

انعطاف پذیری عصبی

این واقعیت که هنرجو‌های میان سال به راحتی می‌توانند نواختن یک ساز جدید را یاد بگیرند، نمونه‌ بارزی از انعطاف پذیری عصبی است؛ یعنی مغز زنده، قابلیت تغییر، تکامل و یادگیری مهارت‌های جدید را در تمام مراحل زندگی دارد.

سایر مزایای تایید نشده

چه به صورت خود آموز و چه در کلاس موسیقی، به مرور زمان دلایل زیادی پیدا می‌کنید تا باور کنید که یادگیری موسیقی مزایای محتمل دیگری هم دارد که هنوز به درستی مورد مطالعه قرار نگرفته‌اند.اگر با افرادی که به مدت ده سال یا بیشتر درگیر موسیقی و تمرین بوده‌اند صحبت کنید، داستان‌های شخصی زیادی را خواهید شنید در مورد اینکه موسیقی چه تأثیرات دگرگون‌ کننده‌ای بر ذهن، بدن و به طور کلی زندگی آن‌ها داشته است.

سخن آخر

مزایای احتمالی زیادی برای یادگیری موسیقی وجود دارد، چه در قالب داستان‌های شخصی افراد و چه با پشتوانه‌ علمی. به مرور زمان، شما هم ممکن است به دلایل و فواید شخصی خودتان پی ببرید. باید بدانید که هیچ وقت برای یادگیری هیچ سازی دیر نیست، و اینکه یادگیری موسیقی می‌تواند فواید بی‌شماری داشته باشد. اگر هنوز متعهد نشده‌اید که برای یک عمر به موسیقی مشغول شوید، شاید الان زمانش رسیده باشد که این قدم را بردارید.

  • ترجمه شده بصورت اختصاصی برای مجله هنر کلاسیک
  • مترجم: نازنین امیرعبدالهیان
  • منبع: hubguitar.com

One Response

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات بیشتر

Frederic Chopin
زندگی نامه

نگاهی به زندگی فردریک شوپن

فردریک شوپن  زاده‌ی ۱ مارس ۱۸۱۰ و درگذشته‌ی ۱۷ اکتبر ۱۸۴۹ یکی از تأثیرگذارترین موسیقی‌دانان لهستانی و نوازنده برجسته پیانو در دوره موسیقی رمانتیک بود. او شماری از فرم‌های موسیقی

Matteo Carcassi
زندگی نامه

نگاهی به زندگی ماتئو کارکاسی

ماتئو کارکاسی زاده‌ی ۸ آوریل ۱۷۹۲ و درگذشته ۱۶ ژانویه ۱۸۵۳ گیتاریست و آهنگساز ایتالیایی بود. زندگی کارکاسی در فلورانس ایتالیا به دنیا آمد و